Wanneer je je dromen volgt, gebeuren er soms spectaculaire dingen. En ons verhaal is daar een appetijtelijk bewijs van…
Meer bekijkenAntoine Akayyan zet zich al jarenlang in voor de promotie van het Belgisch erfgoed. De overname in 1982 van een eerste tearoom in het historisch centrum van Brussel, vlak bij de Grote Markt dat ingeschreven staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, was nagenoeg vanzelfsprekend. Antoine Akayyan ontwikkelde, verbeterde en moderniseerde jaar na jaar de recepten van de Belgische wafel – Brusselse of Luikse, hartige of zoete vanuit zijn “Tea Room – Gaufres de Bruxelles”. Steunend op jarenlange ervaring en vastberaden om dit pareltje van het Belgisch erfgoed te eren zoals het hoort, besliste hij om een nieuwe, exclusievere zaak te openen in het voorjaar van 2025: La Maison des Gaufres, een locatie die volledig in het teken staat van de wafel.
Met La Maison des Gaufres steekt Antoine Akayyan, wafelfan in hart en nieren, een symbool van het Belgisch erfgoed in een nieuw jasje, op de exclusieve locatie die de wafel verdient.
La Maison des Gaufres is een must voor alle liefhebbers van zoete traktaties en authentieke ontdekkingen. Het huis weerspiegelt ook het verlangen van de oprichter om de Belgische wafel om te dopen tot culinaire ambassadeur van België overal ter wereld.
Dit project wordt gedragen door een mecenas met een zwak voor het Belgisch erfgoed en kadert in de inspanningen die in 1982 reeds van start gingen om het Belgisch culinair erfgoed op de kaart te zetten.
De wafel ontstond op het grondgebied van het huidig België waar het wordt beschouwd als een nationaal culinair symbool. De geschiedenis van de wafel kan worden teruggetrokken tot in de West-Europese Middeleeuwen. Volgens Antoine Akayyan zag de wafel het licht in Brussel in de 16e eeuw waar het voor het eerst opduikt in schilderijen en historische verslagen. Toen werden wafels op feestdagen en tijdens gebeden gegeten. Het is wachten tot de 18e eeuw voor de wafel in Luik wordt ingevoerd, geïnspireerd op de Brusselse specialiteit.
De New York World’s Fair van 1964 is een sleutelmoment in de internationale naam en faam van de Belgische wafel. Dit evenement introduceerde de “Brusselse wafel” in de Verenigde Staten als “Belgian waffle”. Onze wereldberoemde wafel kent oneindig veel varianten. Zo vind je in Italië “pizzelle des Abruzzes”, in Nederland “stroopwafels” en in China “bubble waffles”.
In België worden vooral twee wafelsoorten onderscheiden: de Luikse wafel die vaster is van deeg, gekarameliseerd en bestrooid met grove suikerkorrels, en de Brusselse wafel die lichter is, luchtig aan de binnenkant en knapperig aan de buitenkant, bestrooid met poedersuiker en dat vaak met andere topping wordt geserveerd. Daarnaast wordt de Brusselse wafel ook onmiddellijk na het bakken gegeten.
Onze geschiedenis